Wijn op tap - tap automatisering horeca | Tap Systems Nederland

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Wijn op tap

Producten > Wijn

Wijn op de tap
(wijn uit inox vaatjes)

Wijn is een product dat voornamelijk uit flessen wordt geschonken. Op plaatsen waar de wijn erg veel verkocht wordt, is het raadzaam te overwegen om een wijn tapzuil aan te schaffen waarbij de wijn uit vaatjes wordt getapt. Wijn op fust gedraagt zich uitstekend, het is zeer lang houdbaar en de kwaliteit blijft in tact vanwege  de aanwezige stikstof.
Uiteraard is dit niet nieuw omdat dit tenslotte ook gebeurt bij de wijnhandel die vanuit grote vaten flessen of kleine vaatjes vult.

Achtergrond
Omwille van de houdbaarheid bevat wijn sulfiet. Sulfiet is in staat om enige tijd bescherming te bieden tegen de corroderende werking van de zuurstof in de lucht. Wanneer het aanwezige sulfiet verzadigd is, biedt het geen bescherming meer en gaat de zuurstof zijn oxiderende reactie met de wijn aan. Dit is erg jammer voor de smaak en houdbaarheid van de wijn.
Te veel sulfiet is ook geen oplossing vanwege zijn toxische eigenschappen voor de mens.
Een goed alternatief voor sulfiet is Helium gas. Helium is een inert gas dat zich niet kan vermengen met vloeistoffen maar tegelijk de andere gassoorten, zoals zuurstof, bij de wijn weghoudt. Helium is erg duur, waardoor we al snel uitkomen op een ander gastype: Stikstof. Stikstof biedt voor wijn dezelfde voordelen maar is goedkoper en, gemengd met koolzuurgas, zelfs eenvoudig verkrijgbaar in de reguliere handel.

Wijn op fust is even lang houdbaar als dezelfde wijn op kurkfles.

Wijn uit vaatjes of uit pak?
Wijn is in toenemende mate op fust verkrijgbaar. Ook de wijnfabrikant is zich bewust van de grote voordelen van fusten in plaats van de Bag-in-box systeem. Wijn in een aangebroken fust is veel langer houdbaar dan de wijnpakken. Wijnfusten worden afgedrukt met meng-gas dat voor een groot deel uit stikstof bestaat waardoor er geen oxide van de wijn kan plaatsvinden. Wijn in een Bag-in-box pak zit in een kunststof zak van PTFE polymeerplastic.. De eigenschap van deze zak is dat het wel vloeistofdicht is, maar helaas niet gasdicht.
Bij het legen van de aangebroken zak zal het een beetje vacuüm zuigen, waardoor zuurstof graag door de zak naar binnendringt. De wijn zal hierdoor, afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige sulfiet, oxideren met als gevolg dat de wijn erg snel de-genereert.
Wijn op pak heeft ook meer sulfiet nodig van op fust. Hoe minder sulfiet, hoe beter de echtheid van de wijn.

Wijntap - doseren natuurlijk!
Wijntaps zijn er in vele uitvoeringen en hebben veelal 3 of 4 kranen en 2 drukknoppen per smaak (glas en karaf).

Tap Systems Voortap methode
Even een andere schenkmaat programmeren is kinderspel: tap een glas voor zoals u dat wenst en draai de ijksleutel weer om.

Uitgifte registratie
Desgewenst kan uitgifte registratie plaatsvinden waardoor u in Tap Systems Backoffice (TapOffice) uw statistieken kunt nazien of direct gekoppeld met uw bestaande kassa. Kiest u maar, beide oplossingen zijn uitstekend!


Specificaties wijntap

R Standaard twee schenkmaten
R Bestaande tap aanpassen mogelijk

R Tapmaat instellen door unieke Tap Systems "Voortap" functie
R Reinigen blijft hetzelfde als gebruikelijk
    (chemisch met of zonder spons)


R Uitgifte registratie mogelijk
R Montage zonder voorbereiding

R Geen slijtage, onderhoudsvrij

Besparing
Doseren: 18-25% op de inkoop
Registreren: 4-12% meer in de kassalade
(registrtie door middel van PC-applicatie of kassakoppeling)

 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu